Skip to content

Naturupplevelser i Sonfjället

Härjedalens hjärta – Björnens hemvist

Naturupplevelser i Sonfjället

Härjedalens hjärta – Sonfjället reser sig i ensamt majestät över det omgivande landskapet. Nästan var du än befinner dig i Härjedalen så avtecknar sig den karaktäristiska silhuetten mot horisonten. Fjället har med sina majestätiska 1200 meters höjd en stor variation av naturtyper. Ovan trädgränsen täcker där den grova Vemdalskvartsiten marken som en mosaik av block och sten.
En liten del av Sonfjällsmassivet avsattes redan år 1909 som en av de första nationalparkerna i Europa. Senare utvidgades nationalparken så att hela fjället med omgivande skogslandskap skyddades från exploatering.
Björnen är områdets karaktärsart, men det skygga djuret visar sig sällan. Med tur och skicklighet kan istället dess närvaro ses genom spillning, spår och urätna myrstackar. I området finns även järv, lo, lämmel, ren och älg. Kring fjället och dess urgamla skogsmiljöer är fågellivet rikt med bland annat lavskrika, ljungpipare och ripor. Med lite tur kan man även se fjällvråk och kungsörn. Lavskrikan trivs i gammal granskog, där grenarna är insnärjda i hänglav. Det är en orädd filur som gärna smakar din matsäck. En del mat göms i granarnas lavskägg inför vintern.
Världens näst äldsta träd, Old Rasmus växer mitt inne i nationalparken. Det rör sig om en fjällgran som är inte mindre än 9500 år gammal. Granen är liten och står exakt vid trädgränsen vid ett av parkens fjäll.
Men Sonfjällets mest välkända plats är rastplatsen i Sododalen, en frodig dalgång i fjällets mitt, där Sodanbäcken flyter fram och skapar en skyddad miljö för både växter och djur. Fjällbjörkskogen ger karaktär åt sluttningarna runt kalfjället, medan tall- och granskog sprider sig i de lägre partierna och skapar hem för många sällsynta arter.

Loga 1_EUflagga
logga 2_Leader Östra Skaraborg Färg
Logga3_leader sverige färg