Dokument för miljöpolicy finns i sin helhet att ladda ner här.
Vi skapar långsiktiga värden och löser andras problem
Vår vision är att vara delaktiga i att skapa en hållbar framtid på en frisk och levande planet med resilienta, artrika och komplexa ekosystem. Detta ska ske genom vi i vårt interna hållbarhets- och miljöarbete är ett föredöme. Vi ska säkerställa att verksamheten bidrar till förbättring i form av ökat engagemang, stärkt kunskap, utveckling, innovation och minskade målkonflikter som fördjupad förståelse.
Vi arbetar med stort fokus på en balans mellan ekonomisk bärkraftighet, sociala dimensioner och komplexiteten bakom ekologisk hållbarhet, robusta ekosystem, hög biologisk mångfald och klimatfrågor. Vi bedömer att cirkulära och regenerativa processer är nödvändiga för att uppnå hållbarhet i enlighet med de 17 globala målen upptagna i Agenda 2030.
Vår verksamhet ska verka för att direkt och indirekt bidra till uppfyllelse av de 17 globala målen och en hållbar utveckling genom alltmer cirkulära och regenerativa processer.
Vårt förhållningssätt och arbete inkluderar allt från privatpersoner till företagsutveckling och samhällsutveckling från lokal till global nivå.
Vad är regenerativa processer?
Regenerativa processer handlar om att återställa, förnya och förbättra naturliga och mänskliga system genom metoder som inte bara minimerar skador utan också aktivt bygger upp och stärker ekosystem, samhällen och ekonomier. Inom ekologiska sammanhang innebär regenerativa processer att använda metoder som främjar jordens, växternas och vattnets förmåga att återhämta sig, vilket bidrar till ökad biodiversitet och bättre klimatresiliens. Exempel är regenerativt jordbruk, där jordhälsa förbättras genom att återföra näringsämnen och organiskt material, vilket leder till robusta ekosystem som långsiktigt stödjer produktion och hållbara ekosystem.
Inom samhälle och ekonomi kan regenerativa processer innebära att skapa modeller och verksamheter som återinvesterar i lokalsamhällen, stärker social sammanhållning och bygger upp hållbara resurser. Det innebär att skapa system som inte bara förbrukar resurser utan också förnyar och tillför värden tillbaka till samhället och miljön.
Agenda 2030
17 Globala mål
De 17 globala målen, antagna av FN 2015 är odelbara men projektet ska primärt bidra till uppfyllande av samtliga 17 mål men med särskilt fokus på följande:
Mål 8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (t ex delmål 8.3, främja politik för nya arbetstillfällen och ökad företagsamhet och 8.2, Främja ekonomisk produktivitet genom diversifiering, teknisk innovation och uppgradering, samt 8.9 Främja gynnsam och hållbar turism)
Mål 11. Hållbara städer och samhällen.
Mål 12, Hållbar konsumtion och produktion (framförallt delmål 12.2, Hållbar förvaltning och användning av naturresurser och 12.8, Öka allmänhetens kunskap om hållbara livsstilar)
Mål 15. Biologisk mångfald och ekosystemtjänster
Mål 6. Rent vatten och sanitet för alla (framförallt delmål 6.6, Skydda och återställ vattenrelaterade ekosystem)
Mål 5. Jämställdhet.
Mål 3. God hälsa och välbefinnande.
Mål 13, Bekämpa klimatförändringarna (framförallt delmål 13.1, Stärk motståndskraften och förmågan till anpassning till klimatrelaterade katastrofer, 13.3, Öka kunskap och kapacitet för att hantera klimatförändringar)
Mål 17. Genomförande och globalt partnerskap.
Transparens
Ökad hållbarhet och minimerad miljöpåverkan uppnås genom transparens, reflektion, hög lägsta nivå och fortlöpande förbättringsarbete. Hög kompetens eftersträvas inom bevarande av komplexa ekosystem, klimatrelaterade frågor, samt målgruppsanpassat hållbarhetsarbete.
Hållbarhetssynergier och miljöskäl är godtagbara argument för en ökad kostnad jämfört med billigaste alternativ, inom ramen för beviljad projektbudget. Arbetet ska även uppmuntra, ställa krav och bidra till möjlig förbättring hos de parter som tar del av eller är medarrangörer till projektet.
Regenerativa, cirkulära processer och integrering av de globala målen
Våra ledord är: lokalt, inkluderande, cirkulärt, restaurerande, resurseffektivt och brukande utan att förbruka.
Att integrerar de olika hållbarhetsdimensionerna ska vara en självklar del av all verksamhet. Vi ska kontinuerligt sträva efter förbättring genom att efterfråga feedback och genomgå fortbildning.
För att vidareutveckla arbetet mot vad Nystedt Natur bedömer är nödvändigt för att på längre sikt faktiskt uppnå både de nationella miljömålen och de 17 globala målen behöver hållbarhetsarbetet omfatta fler och mer komplexa delar än vad som hitintills vanligen är fallet.
Det behöver inkludera ett dedikerat och kontinuerligt stärkt arbete mot ökad cirkuläritet och regenerativa processer.
Jämställdhet och mångfald
Jämställdhetsarbete och mångfald är en viktig del av att skapa ett rättvist och inkluderande samhälle. Vi ska som verksamhetsutövare, processledare och guider aktivt tänka på att bidra till ökad jämställdhet, mångfald och en rimlig nivå av tillgänglighetsanpassning.
EKOLOGISK HÅLLBARHET
Möten och träffar
Vi ska minimera miljöpåverkan från det resande och de möten som sker inom verksamheten. Telefonmöten, videokonferens ser eller liknande används i stor utsträckning eftersom det sker utan resor.
För att uppnå ökad social hållbarhet, uttalade mål i olika uppdrag och ha god kontakt med aktuella målgrupper ska fysiska möten tillämpas när så är motiverat. Träffar som innefattar heldagar eller efterföljande dagar med övernattning på plats bör prioriteras vid möten som innebär flera timmars restid.
Resor och övernattningar
Organisationen ska minimera miljöpåverkan från resande, möten och övernattningar som sker i tjänsten.
Tjänsteresor bör i första hand ske med tåg, följt av buss. Då bil som färdmedel ofta kommer vara nödvändigt ska samåkning ske i största möjliga mån. Dieselbilar bör köras på HVO och bensinbilar på E85 eller motsvarande.
Övernattning sker i första hand hos någon av de företag som engagerat sig i projektet. Boendet stärker då småföretag på landsbygden. Övernattningen bidrar även till ökat kunskapsdelning och kontakt mellan projektledare och projektdeltagare samt ger naturliga tillfällen till samtal och rådgivning rörande biologisk mångfald eller hållbar företagsutveckling.
Upphandling och inköp av varor och tjänster
Återbruk och lokal produktion av producenter som påvisar ett genuint intresse för hållbarhet och kvalitét, ska alltid vara förstahandsvalet. Miljöpåverkan, de 17 globala miljömålen och lokal förankring/produktion ska vara avgörande för inköps arbetet med hänsyn till kvalitet och funktion. Vi ska ligga i framkant och visa andra att ett miljöinriktat inköpsbeteende av varor och tjänster främjar ett hållbart samhälle och är ett steg på vägen mot ett mer hållbart lokalt liksom globalt samhälle.
Vid inköp av material ska engångsartiklar undvikas och skadliga kemikalier undvikas.
All förtäring bör i möjlig mån vara producerad lokalt eller så nära som möjligt samt ha för varan lämplig miljömärkning eller på motsvarande sätt kunna motiveras vara lokalt och miljövänligt framtagen.
Återanvändning, återvinning och förbrukningsmaterial
Organisationen ska minimera resursanvändningen genom att i första hand återanvända, i andra hand återvinna material och i tredje hand välja återvinning. Engångsmaterial och hand-outs undviks så långt det är möjligt.
Papper som används inom projektet ska minst vara FSC-märkt, i möjlig av återvunnet material och oblekt. Vid tryck av informationsmaterial ska miljökrav ställas på tryckeriet gällande både papper och kemikalieanvändning. Dessa parametrar är skäl för val av icke lokalt tryckeri som istället uppfyller ställda miljökrav.
Värdskap
Vi och de värdar vi anlitar eller samarbetar med ska ha en välkomnande och inkluderande attityd, hög kompetens i relevant sakområde och målfokuserat arbeta med gästens eller målgruppens upplevelse och behov i fokus. Reflektioner, incidenter eller feedback ska alltid hanteras omsorgsfullt för att möjliggöra löpande förbättring.
Vid inköp och upphandling prioriteras hållbarhetssynergier, miljö, klimat och arbetsförhållanden är före pris. Arbetet ska även uppmuntra, ställa krav och bidra till möjlig förbättring hos de parter som de organisationer som anlitar oss och den målgrupp, ofta småföretagare som vi har i uppdrag att verka för.